söndag 4 oktober 2015

Att sila solen


Jo, jag vet, det är oktober nu. Inte precis den månaden med flest svenska soltimmar. Jag vet, jag är lite sen på det. Men när solen sken som mest och stekte som bäst, då var jag ju upptagen med helt andra saker än att sömma gardiner. Nu är de emellertid klara, tillika upphängda! 

Några av fasters knyppelpinnar blir av med foten. Träet är mjukt och det går lätt att klippa av med sekatören. Jag borrar hål i fönsterfodret och vrider dit pinnarna. Jag tänker först sätta en limklutt i borrhålet, men när jag inte hittar trälimmet direkt så skippar jag det bara. Knyppelpinnarna sitter stadigt ändå. I gömmorna hittar jag en rulle av familjens mormors mattvarp. Varptråden var hett eftertraktad på 70-talet när vi ungar tillverkade halsband av färgglada plastpärlor. Nu blir den öglor på de glesvävda linnegardinerna. Gardinen är lätt att hänga upp och lätt att ta ner. Och när den inte behöver hänga för fönstret och sila solstrålarna, samlar jag gardinöglorna på en av de yttersta pinnarna. Enklaste enkla. Och fint.


Och se så vänligt oktobersolen delar med sig av ljuset när en av gardinerna är på plats! Nu är jag förberedd. Må våren 2016 komma snart - och må den vara överdrivet solig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar