fredag 9 augusti 2013

Lilla hybrislistan eller För mycket är inte nog!

En dag satte vi oss vid köksbordet och skrev ner allt vi tycker att en riktigt trädgård ska innehålla. Efter att ha sorterat önskningarna något, kunde vi konstatera tre, nej fyra!, områden som är viktiga för oss. 
 • Att värna det egna
  Har man en trädgård, känns det slösaktigt att inte odla åtminstone en del av den. Skörden kanske bara räcker till sommarens enkla utemiddagar, men det är gott nog. Hemmaägg och hemmahonung samt ulliga och tystgående klippare är oxå en lyx vi gärna vill unna oss. Alltså: kaninsäkrad köksträdgård med fruktträd och bärbuskar; ett hönshus med en kacklande flock; ett fåtal lånefår som gräsklippare och slyröjare; en bigård för säker pollinering. 
 • Att vårda den inneboende latmasken
  Att vara latmask och ha ett hektar drömträdgård, är inte det lättaste. Vi är dock villiga att anta utmaningen och skapa en kontrast till det arbetsintesiva självärbästedräng-görat. Sittplatser för få, sittplatser för många, sittplatser för en, sittplatser i solen, sittplatser som går att hitta, sittplatser för fika, sittplatser i skuggan, sittplatser för middag, gömda sittplatser, sittplatser för att läsa en bok, sittplatser för att klappa en hund,... Även en och annan liggplats vore önskvärt.  
 • Att skapa det privata och hemliga
  Tomten är i sitt nuvarande skick, samt mycket pga sin storlek, lätt att betrakta som en kommunal allmänning redo för nybyggare. Detta märks inte minst på det sätt besökare anfaller. Det är mycket "rakt fram" som gäller, om man säger så. Tjohej, över stock och sten! Det faktum att det mesta av utelivet i trädgården sker inför öppen ridå mot byvägen, bidrar till att vi gärna vill få till någon typ av insynsskydd och gränsmarkering. Det kommer att bli mycket murar, staket, häckar och plank i och nära tomtgränserna. Inne i trädgården fortsätter vi på ungefär samma tema för att skapa s k rum i rummet. Det ska vara mulligt och mysigt. Portaler och pergolor lockar! Och visst skulle väl en allé pigga upp? 
 • Att bejaka det roliga och oväntade
  Ja, det behövs väl inga förklaringar. Är det roligt och knasigt och oväntat, så är det för oss. Eget skapande hamnar här.... ja, och så var det ju damm och feta grindstolpar och grillplats med vindskydd och lite annat med...

Теперь ублюдки!, som ryssen skulle ha sagt.  
1 kommentar:

 1. Spännande!! Ska bli kul att följa och se vad som händer och sker! :)

  SvaraRadera