torsdag 2 juli 2015

Häck var det här!

Nä, det blir aldrig mer lagerhägg planterad för att bättra på den sorgligt roströda häcken. Efter många funderingar, kommer nämligen ett erbjudande vi inte kan tacka nej till: gratis avenboksplantor. Gratis som i kosta nada, alltså. Lixom, waaaah! Bort åker lagerhäggen i ett nafs. Alltihop. 

Den tidigare i år så mysiga passagen vid husgaveln är strax lika ombonad som ett flygfält. 


Jag stegar 20 meter och får med mig 70 plantor och lika många bambukäppar med mig hem. Trädgårdsmästaren kommer och är behjälplig med det allra viktigaste: en plan.
Du har ju ingen plan!, skriker den arge bostadsfixaren på TV, och folk hukar i skam över att ha elektrifierat spjälsängen eller byggt nya takpannor av papier maché. Tufft kanske, men en upprörd trädgårdsmästare är säkert mycket värre att handskas med.

Med trädgårdsmästarens hjälp och dennes svåra frågor
- Hur använder ni platsen? Har ni planerat för någon passage? Vad tänker ni er att plantera för att skapa insynsskydd vid passagen? Ska ni plantera längs hela ytan?
(alltid dessa frågor som vi aldrig har några andra svar på än ...tjaaeee... vasadunu... eller?) kommer vi så småningom fram till att vi ska ha två öppningar, varav den ena så småningom ska döljas av en snutt dubbelhäck, och att häcken ska vara längs hela singelytan. Den lilla rullstensåsen vid skulpturparken skuffar vi alltså undan.


Det tar lite tid, men någon timma senare har vi plantorna i backen och stödkäpparna tätt intill.


Och lagerhäggen då? Den levde ju hjälpligt, trots allt elände jag utsatt den för. Jo, den får en andra chans (eller är det månne jag som trädgårdsentusiast som får det?) och blir planterad med bukettspirean som närmaste granne.

Först åker heltäckningsmattan bort. En del av den gamla jorden blandar vi upp med ny jord med lite bättre fjong i.


Och så står de där sedan. Rätt planterade, lätt nyklippta och rejält vattnade. Måtte det bli bra nu då, annars höjer väl trädgårdsmästaren rösten.


Med lagerhäggen räddad, beger vi oss tillbaka till den nyplanterade avenbokshäcken. Vi gräver bort en bit av gräskanten närmast singelytan och lägger några stenar på plats. Det ser ganska trevligt ut, tycker vi. Så får det bli.


Allt är inte färdigt än, men vi har skapat ett rum.
Jag gillar det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar