lördag 18 april 2015

Frukt var det här!

Det första man bör göra när man blir brukare av en plätt jord, är att plantera fruktträd. De tar ju lite längre tid på sig än rädisor och sånt. I Hemmaljunga fanns tidigare ståtliga äppelträd, men dessa föll offer för attacktränade getter. Nyplanterade träd blev sedan uppätna av rådjur. Ett (1) ryskt vinäpple har stått pall, men så går det ju inte att ha det hur länge som helst. Fruktträd vill leva i flock. Idag fick ryssen så äntligen sällskap av unga förmågor. De båda gamla plommonen som står och surar en bit bort, är ju inte mycket till umgänge och bigarråträdet orkar på sin höjd värka fram ett par blad om året. Blommor och bär ser vi inget av.

Men nu är det ny sav i fruktträdgården!


Närmast i bild syns 'Komet' och därefter följer 'Rött kaneläpple', 'Filippa', 'Ingrid Marie' samt Allmän gulröd bigarrå. Längre ut på ängen står två klarbär som familjens morfar brottat upp ur sitt trädgårdsland.

Äpplena var enklast att välja. 'Filippa' är min favorit, favoritmaken stordiggar 'Ingrid Marie' och ingen av oss kunde motstå ett kaneläpple. Det måste ju bara vara gott! Vad kan gå fel med äpple och kanel, lixom? B9, dvs svagväxande grundstam, allihop. Plommon finns här ju redan två etablerade, men vi vet inte vilken sort. En kvalificerad gissning är att trädet närmast huset är ett 'Victoria'. Det andra trädet ger ingen frukt alls, så där är vi lost. Det nyaste plommonet är alltså ett 'Komet'. Det valde vi för att det har så balla grenar. 'Allmän gulröd bigarrå' fanns i mina morföräldrars trädgård. Träden var E-N-O-R-M-A och som helt späd planta låg jag ofta på en grov gren och myste i lövskuggan. Vårt träd växer emellertid på svagväxande GiSeLa-stam, så det kommer aldrig att bli elefantlarge.

Vi vill gärna ha fler fruktträd, så framöver blir det studier för att finna ytterligare sorter som kan trivas här och pollinera varandra. 


I höstas planterade vi hämtad lagerhägg, Prunus laurocerasus. Buskarna har klarat vintern bra, men jag har slarvat med vattningen och det har därför blivit en del torkskador. För att blidka såväl lagerhäggen som trädgårdsgudarna, pysslades häcken om lite extra idag. Lördagsgodis i form av kobajs tackar man ju inte nej till! Inte om man är en lagerhägg i alla fall.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar