torsdag 15 januari 2015

Största möjliga tysssssstnad...

... är i det här hemmet ungefär 4000 db, dvs långt bortom hörseltröskeln. Ett sätt att minska ljudnivån vore att alltid hålla barnen och favoritmaken nedsövda, men så simpla knep tar jag naturligtvis inte till. Inte ens i riktigt svåra stunder. Då går jag istället ut på trappan och vädrar öronen en stund. Men det finns ju andra ljud än familjeljuden, som kan vara riktigt besvärliga att ta in. Ljud som lixom raspar sig genom hörselgången och likt dvärgen Toker kör ett illa synkat solo på trumhinnan, för att sedan bångla och bängla med hammaren och städet innan stigbygeln sätter iväg i rasande sken så att örontrumpeten raknar fullständigt.

En lista över tråkljud skulle bli väldigt lång, men på min topplista hamnar
  • ostämda klarinetter
  • det där brumklunkandet som kylskåpet håller på med
  • alla motordrivna trädgårdsmaskiner 
  • stolskrap mot trägolv
Det sista har jag åtgärdat nu. 


Medan favoritmaken läste nattsaga för smååringarna, virkade jag sockar åt köksstolsbenen. Nu hörs bara ett tjusigt svischande när stolarna förs fram och tillbaka över golvet. Det är väl inte riktigt i klass med frasande siden, men faktiskt låter det ganska likt en morgontrött fårhund som inte riktigt lyfter på fötterna. Och det är fantastiskt charmigt.

Nästa ljud som ska städas ut ur köket, är det som åstadkommes när sittbenen klonkar ur läge på en trästol. Hua. Stolsdynor är den mjuka lösningen! 

2 kommentarer:

  1. Har ni mörkblått golv? Ja - asså f´låt en yngling, men när du nu har en orkidé som är färgstämd mot fönsterfodret så har du säkert stolstassar som matchar golvet?
    Vill du inte virka så går det bra att med en vass kniv göra ett kryss i tennisbollar och trä på benen. (Dock: Kanske svårt att hitta matchande kulör.)
    Ostämda klarinetter kan man undvika genom att lära telningarna att träblåsinstrument lämpar sig ypperligt att tända i köksspisen med.
    Brumklunkande kylskåp kan ändra tonfall om man dammsuger baksidan av dem och sedan justerar fötterna mot golvet så att de står i våg. Annars finns det nya att köpa.Om man har råd.
    Motordrivna trädgårdsmaskiner, åtminstone på dom egna ägorna, slipper du om du utför arbetet manuellt. Dessutom är det rena förtjänsten, för du slipper betala pengar för dyra gym-kort.
    På så vis kan du spara ihop till ett nytt, tyst, kylskåp. :)

    SvaraRadera
  2. Skåne är ett rikt land. Här finns kulör i överflöd. Alltid matchar det någonstans. Men golven är, med undantag för mörkgrå klinkers i farstu och badrum, alla ljusa graneplank. I köket finns förstås den jättelika fläcken med tomteröd lackfärg, men den tillkom inte avsiktligt och det var inte mitt fel.
    Kylskåpet började låta illa _efter_ dammsugning och upprätning, så... tja... Vi skruvar upp stereon. :)
    Inte elda med klarinetter! Mycket bättre - och roligare - att öva.

    SvaraRadera